Saturday, October 16, 2010

Petua kawan saye... BUAH DELIMA ...


saje nak berkongsi ngan kwn2 blogger....coz nie pun petua yg baik utk ibu2 yg sdg pregnant mcm saye.... :) ...


JUE, member satu sek pesan " kak ieyna klu nk baby mata cntik n sihat amalkan makan buah delima...insyaallah...ni mak jue yg bgtau....esok jue bagi akak buah delima ek...mak bawa dri kampung...klu beli kat tesco sebiji rm 5...huhuhu "....5 hinggit !!! agak mahal coz buah nie susah nk dpt..tpi xperlah...untuk kesihatan mahal ckit pun okey kot...


lps jer jue bgtau pasal buah delima, aku trus search dlm google keistimewaan buah delima nie..n antara info yg aku dpt ialah :-


  • makan buah delima nanti anak cerdik
  • mata anak cantik & bercahaya.
  • Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.
  • bibir baby masa lahir merah bak delima
  • Dalam satu biji buah delima tu ada satu ulas yang berkat & berguna untuk membinaan otak yang cerdas dan bijak untuk si pemakan, ibu & bayi dalam kandungan...kalau makan buah delima sebiji tu tak boleh share sebab kita tak tahu ulas yang mana satu yang dikatakan berkat & baik untuk otak
  • Apabila orang melihat wajah anak itu nanti, hati orang akan merasa belas dan kasihan kepadanya

utk ibu yg pregnant kene ingt, klu makan buah delima tu xleh kongsi2 ngan org lain...kene makan sorg2...ermmmm aku xkisah makan sorg2 pun..coz buah nie mmg sedap pun...manis...


p/s : tq jue ngan info yg diberi...tgh makan buah delima smbil update blog n layan fb .... (^_^)

3 comments:

Wan Sajidah Ahmad Saburi said...

yup...betul..masa pregnant pun wan suka mkn buah nie..sedap..hehehe... jgn kongsi2...pantang...

~dARlee zURiS~ said...

mkn kismis pun bagus untuk otak :)

takleh kongsi2?
nape ek?

Qaseh tia said...

salam hai..mmg betul tu..saya dulu ms prggy mmg sllu makan buah delima..nk tgk anak saya?? tgkla blog saya..heheheeh mmg ms lahir bibir merah..mata bulat ..bijak!